tirsdag den 18. september 2012

Hjemmelavet marmelade m. blommer og æbler

Nede i fru Hansens kælder kan man købe frikadeller - og i min have kan man plukke æbler! Og selvom efterår for det meste er lig med våde og blæsende cykelture er den også lig med dejlige danske hjemmedyrkede æbler!
Og når man ovenikøbet får en kasse med blommer (dog fra anden have) - så er det oplagt at lave marmelade - for hvad gør man ellers med så store mængder frugt?!

Opskriften på marmelade er ret enkel, du skal bruge:

  • Udskåren frugt, fri for kerner og sten: Her hhv. æbler og blommer
  • Rørsukker (smag til, der skal bruges en del)
  • Melatin (til stivelse og konservering)
  • Evt. vaniliestang og kanelstænger
  • Marmeladeglas (skal skoldes så der ikke sidder bakterier på kanten)
Hele molivitten (på nær melatin) koges op i en gryde med lidt (!) vand. Når vandet koger skrues ned for varmen og marmeladen simrer og sætter i løbet af 10 minutter. 2 tsk. melatin tilsættes i løbet af de sidste to minutter under omrøring. 
Det er vigtigt at have glassene klar, så marmeladen kan puttes i hurtigt mens den er varm og låget kan skrues på (på den måde forsejles glasset og marmeladen holder bedre).

Og så er der marmelade til de kolde vinterdage med lækker ølandshvedebrød! (mærkatene på billederne er købt i Tiger til en tier)